Дріжджова самса

Продають у нас в забігайлівках шалено смачну самсу, купую дуже рідко, так як страшно кущати де попало, але часом в одному перевіреному місці не можу собі відмовити в цьому задоволенні. Давно шукала рецепт в інтернеті, так і не знайшла, всі кулінарні форуми облазила, результату не було, тільки на одному якомусь сайті натрапила на рецепт, в не дуже презентабельному вигляді, з принципом «здогадайся сам, як самсу зробити». Тільки набір продуктів, до смішного, сиділа його зачісувала і перекладала... Про що тепер анітрохи не шкодую. Дуже сподобалася самса.

Інгредієнти для «Дріжджова самса»:

  • Маргарин (для змащування тесту) - 100 г
  • Борошно пшеничне/Борошно (тісто) - 4,5 стак.
  • Сіль (тісто) - 2 ч. л.
  • Цукор (тісто) - 2 ст. л.
  • Молоко (сухе, тісто) - 2 ст. л.
  • Дріжджі (тісто, сухі, можна і сирі) - 1,5 ч.
  • Яйце куряче (тісто) - 1 шт
  • Олія рослинна (тісто) - 4 ст. л.
  • Вода (або молоко, тісто) - 1,5 стак.
  • Фарш м'ясної (начинка) - 500 г
  • Картопля (сирий, начинка) - 2 шт
  • Зелень (цибуля, кріп, петрушка; начинка) - 100 г
  • Цибуля ріпчаста (начинка) - 2 шт
  • Спеції (начинка. До смаку.)

Час приготування: 180 хвилин

Кількість порцій: 5

Харчова та енергетична цінність:

Готової страви

     

ккал
4383.3 ккал

белкі77.2
р

жири125.1
р

вуглеводи603.2
р

Порції

     

ккал
876.7 ккал

белкі15.4
р

жири25
г

вуглеводи120.6
р

100 г страви

     

ккал
198.3 ккал

белкі3.5
р

жири5.7
р

вуглеводи27.3
г

Рецепт «Дріжджова самса»:

З молока, солі, цукру, дріжджів, олії, борошна замішуємо дріжджове тісто. Залишаємо в теплі відпочити приблизно на годину-півтори, накривши рушником.

Розкатати тісто квадрататом товщиною 5-8 мм. Намазати тонким шаром м'якого (але не розтопленого) маргарина. Я маргарин розтопила і поставила остигати, коли він трохи остиг і загустів, злила з нього рідину.

Загнути краї у вигляді конверта - по 1/3 довжини ліворуч, праворуч, зверху і знизу. І залишити хвилин на 15-20.
Снова розкатати тісто в квадрат того ж розміру. Розкочувати слід обережно, щоб шари не розривалися.
Знову намастити жиром пласт тіста, згорнути, розкатати. Повторити ці дії 3-4 рази.

Поки тісто відпочивало, я розморожувала фарш і чистила цибулю, картоплю і зелень. Можна це все дрібно нарізати, але я скористалася комбайном.

Змішати фарш, картоплю, цибулю, зелень, сіль, спеції, якщо суховато, то додати трохи водички і добре перемішати. Начинка може бути будь-якою, яка Вам до душі.

Розрізати шаре тісто слід гострим ножем, щоб не зминати краю. Розкочуємо тісто, я ділила на 2 частини, щоб зручніше було розкочувати на невеликій поверхні. Товщина тесту приблизно 0,5 мм. Розрізаємо на квадрати і формуємо самсу, кому як подобається. Змащуємо яйцем і посипаємо кунжутом. Відправляємо в розігріту духовку.

Випікати потрібно при температурі 220-250 ° C, причому перші 5-7 хв. випікання духовку відкривати не можна, інакше вироби осядуть (це з оригіналу рецепта). У мене духовка нова і дуже сильна, тому пекла при 200 градусах хвилин 20-30. Хоча, думаю, кожен сам пристосовується до своєї духовки.

Пробувала з сухими дріжджами і сирими, з сирими сподобалося більше, хоча в оригіналі рецепта - сухі. Я трохи тонкувато цього разу розкатала, це було моєю помилкою, до цього робила потолще - смачніше.
Приємного апетиту!!!

Цей рецепт - учасник акції «Готуємо разом - кулінарний тиждень». Обговорення приготування на форумі - http://forum.povarenok.ru/viewtopic.php?f=34&t=5796

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND